A4. Alles over de kredietlimiet: het juiste type kredietlimiet kiezen

4. Een kredietlimiet kiezen
Er bestaan verschillende soorten kredietlimieten. Welke types jij kan/mag gebruiken, vind je terug in de polis.

4.1. De Start Cover limiet
Een Start Cover limiet vraag je aan in Atrium voor het gewenste bedrag. Er is een maximumbedrag vastgelegd in de polis, je kan wel lagere bedragen aanvragen. Je krijgt onmiddellijk een beslissing.

Voor de Start Cover limiet geldt:

  • aanvraag op basis van uniek identificatienummer of Atradiusnummer;
  • tot een maximumbedrag dat je terugvindt in je  polis;
  • aan een lagere jaarkost dan een toetsing of kredietlimiet;
  • enkel op die landen die onder Start Cover in jouw polis werden opgenomen;
  • automatische beslissing op basis van de geldende buyer rating zonder verdere toelichting;
  • beslissing (volledige acceptatie of weigering) op het scherm zonder limietaanhangsel;
  • het gedekt percentage is lager dan bij een kredietlimiet of toetsing en vind je terug in je polis;
  • dat we coulanter zijn in aanvaarding dan bij toetsing of kredietlimiet, het doel is enkel problematische debiteuren te vermijden.


4.2. De toetsing

Een toetsing vraag je aan in Atrium en je krijgt onmiddellijk antwoord: positief of negatief. Per uitzondering kan er geen toetsing aangevraagd worden. Je dient dan best een gewone kredietlimietaanvraag in.

Voor de toetsing geldt:

  • aanvraag op basis van uniek identificatienummer of Atradiusnummer;
  • voor een vast bedrag dat je terugvindt in je  polis;
  • aan een lagere kost dan een kredietlimiet;
  • beslissing (positief of negatief) zonder verdere toelichting;
  • beslissing op het scherm zonder limietaanhangsel.

4.3. De kredietlimiet
Heb je een hoger bedrag nodig dan een Start Cover of toetsing, of als een toetsing uitzonderlijk niet mogelijk is, dan vraag je een kredietlimiet aan in Atrium. Bij een kredietlimiet zijn er tal van mogelijkheden, zowel bij de aanvraag als bij de beslissing.

  • Bij de aanvraag kan je:
    • betalingservaring of andere nuttige informatie zoals jaarcijfers van de debiteur opladen;
    • aangeven dat de analist de debiteur mag contacteren voor informatie en de contactgegevens toevoegen. Je kan ineens toestemming geven om je naam als leverancier hierbij te vermelden wat de debiteur dikwijls aanmoedigt om mee te werken;
    • je eigen opmerkingen toevoegen die nuttig zijn voor de analist. In het Engels want de limiet wordt meestal beslist door een analist in het land van de debiteur.
  • Bij de beslissing kan de analist:
    • een volledige of gedeeltelijke dekking aanvaarden, of de limiet weigeren;
    • de dekking tijdelijk aanvaarden;
    • voorwaarden toevoegen;
    • toelichting geven.

Voor de kredietlimiet geldt:

  • de beslissing wordt schriftelijk bevestigd met een limietaanhangsel;
  • dat je de voorwaarden en toelichtingen altijd zorgvuldig bekijkt zodat je er rekening mee houdt en er, indien nodig, je werkwijze aan aanpast.


4.3.1. Zelfbeoordeling voor onbeoordeelde debiteuren

Deze optie, ook wel de blinde dekking genoemd, geeft je zélf de mogelijkheid een kredietlimiet toe te staan aan je debiteuren voor een vast bedrag en enkel voor die landen bepaald in de polis

Voor de blinde dekking heb je nog geen ervaring nodig met de debiteur.

Je mag vooral geen negatieve ervaring hebben, of weet hebben van negatieve informatie over de financiële situatie, de reputatie of de betalingscapaciteit van je debiteur. Het gedekt percentage is lager dan het percentage voor de andere kredietlimietvormen en vind je terug in de polis.

Zorg wel dat je goed weet met wie je in zee gaat. Check de identiteit aan de hand van het uniek registratienummer zodat je kunt terugvallen op de verzekering mocht het nodig zijn.

4.4. Zelfbeoordeling op basis van betalingservaring
Deze vorm van zelfbeoordeling geeft je zélf de mogelijkheid een kredietlimiet toe te staan aan je debiteuren voor een vast bedrag en enkel voor die landen bepaald in de polis.

De kredietlimiet op basis van zelfbeoordeling met positieve betalingservaring kan je gebruiken als in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van de nieuwe levering of dienst (de aanvang van de dekking), minstens twee leveringen op krediet tijdig betaald werden. 

Uiteraard gaat het over alle facturen op krediet tijdens die 12 maanden, maar 2 is het minimum. 

‘Tijdig’ betekent voor Atradius: voor het aflopen van de achterstalligheidstermijn die je terugvindt in de polis.

Deze dekkingsvorm vraagt een strikte opvolging en is een goede optie voor debiteuren waarmee je op vrij regelmatige basis zakendoet.

Het gedekt percentage is hetzelfde als voor debiteuren gedekt door een kredietlimiet.

zelfbeoordeling-thumbDe betalingservaring laad je altijd op bij de incasso- overdracht. Aan de hand van die betalingshistoriek met alle transacties gedurende de 12 maanden die voorafgaan aan de oudste ingediende factuur, wordt de dekking bepaald.

Over dit type zelfbeoordeling maakte Liesbet een duidelijke video, bekijk die hier.

4.5. Zelfbeoordeling op basis van kredietinformatierapporten
Deze vorm van zelfbeoordeling geeft je zélf de mogelijkheid een kredietlimiet toe te staan aan je debiteuren voor een bedrag en voor die landen bepaald in de polis.

De kredietlimiet op basis van kredietinformatierapporten kan je enkel gebruiken in combinatie met een kredietinformatierapport van het (of de) kredietinformatiebureaus opgenomen in de polis. Deze rapporten geven op een bepaalde manier een score. De voorwaarden om te bepalen of je de kredietlimiet kan toestaan vind je terug in de polis.

Het informatierapport is een jaar geldig en vraag je aan voor de datum van de levering of dienst (aanvang van de dekking). Je bewaart dit informatierapport met die oorspronkelijke datum, want dat heb je nodig in geval van eventuele schade. Jaarlijks vraag je een nieuw rapport aan voor de betrokken debiteuren.

Het gedekt percentage is hetzelfde als voor debiteuren gedekt door een kredietlimiet.
Het informatierapport met de oorspronkelijke datum laad je op bij de incasso- overdracht. Aan de hand van de datum en de gegevens in dat rapport wordt de dekking bepaald.

4.6. Wanneer is de zelfbeoordeling niet van toepassing?
De zelfbeoordeling (onbeoordeelde of niet) kan je niet gebruiken:

  • op debiteuren waarvoor je reeds een limietbeslissing hebt gekregen. Dit kan gaan over een aanvaarding, weigering of intrekking van een kredietlimiet, toetsing of Start Cover. Met andere woorden, heb je een kredietlimietbeslissing (aanvaarding, weigering of intrekking) van ons, dan vervalt elke vorm van zelfbeoordeling. Na een 0-limiet of intrekking, kan je na 12 maanden de zelfbeoordeling opnieuw toepassen.
  • op debiteuren in een land dat volgens de landenlijst in de polis niet in aanmerking komt voor zelfbeoordeling of onbeoordeelde debiteuren.
  • als je beschikt over ongunstige informatie over de financiële situatie, de financiële reputatie of de betalingscapaciteiten van de debiteur.

knop-feedback-gr
Zo verbeteren we samen jouw Customer Portal

Blader door de Praktische Gids

previous-page2next-page2