E. De overdracht van een incassodossier

1.  Hoe en wanneer moet je nu precies een incasso indienen?
Na het verstrijken van de achterstalligheidstermijn heb je nog 30 dagen de tijd om de volledige vordering bij ons ter incasso in te dienen. Dit betreft alle vervallen en niet-vervallen facturen. Wanneer meerdere facturen niet betaald zijn, geldt, behoudens enkele uitzonderingen, de vervaldag van de oudste openstaande factuur. De indieningsdatum wordt dus voor bijna elke polis berekend vanaf die vervaldag.

tijdlijn-NLKlik op de tijdlijn om deze te vergroten

Goed incasso begint bij een snelle tussenkomst. Twijfel dus niet om een dossier vroeger over te maken als je merkt dat je eigen aanmaningen geen resultaten opleveren. Wacht dus niet noodzakelijk het einde van de termijn af.

Gaat het om vaststaande insolventie (faillissement, WCO, …)? Aarzel niet en draag het volledig dossier onmiddellijk over aan Atradius. De schadevergoeding wordt dan binnen de 30 dagen gestort. Ter informatie: Atradius beschouwt de ‘procedure van gerechtelijke reorganisatie’ (Belgische wetgeving) of het ‘Redressement Judiciaire’ (Franse wetgeving) als vaststaande insolventie. In het andere geval, bij zogenaamde vermoedelijke insolventie, dien je alle bewarende maatregelen te nemen. Met andere woorden, neem je alle mogelijke maatregelen om je facturen betaald te krijgen.

Alle dossiers worden ingediend bij onze incasso-afdeling via Atrium. Op die manier beschikken we onmiddellijk over alle nodige informatie en documenten voor een snelle en correcte opstart van de procedure.

Wil je ons een dossier ten bewarende titel overmaken, contacteer dan altijd ons Customer Service Centre.

2. Beheer van een niet gedekt dossier

Je kan ook dossiers die niet onder dekking van de polis vallen ter incasso overdragen, met uitzondering van:

• vorderingen die onder de interventiedrempel vallen;
  • vorderingen waarin een vonnis werd bekomen;
  • betwiste vorderingen, waar een technisch gegronde betwisting werd opgeworpen door de debiteur en die niet door onze incassodienst kan behandeld worden. Als je voor dit soort dossiers je recht op schadevergoeding wil vrijwaren, kan je:
    • Gewoon verder leveren aan deze debiteur als de module ‘Betwiste vorderingen’ in je polis staat en het bedrag ervan niet overschreden wordt. Voorwaarde is wel dat de debiteur alle andere vorderingen netjes betaalt.
    • Contact opnemen met het Customer Service Centre voor advies.
    • Indienen via Atrium met de vermelding dat het gaat om een betwisting.

Het tarief voor het incasso van zo’n niet gedekte vordering vind je terug in je Collections contract. Deze incassokosten zijn dus voor eigen rekening.

Heb je vragen? Stel ze gerust aan je contactpersoon bij het Customer Service Centre. In samenspraak met Atradius Collections bekijken we met jou de mogelijkheden voor het beheer van je niet gedekte vorderingen.

knop-feedback-gr
Zo verbeteren we samen jouw Customer Portal

Blader door de Praktische Gids

previous-page2next-page2