F. Incasso van een vordering

1. Opvolgen van een dossier

Op het moment dat je ons een incassodossier doorstuurt, gaat het naar Atradius Collections, onze incasso-afdeling. Je krijgt steeds een ontvangstbewijs met vermelding van het referentienummer.

Atradius Collections is wereldwijd aanwezig op meer dan 40 locaties en heeft verschillende samenwerkingsakkoorden met externe agenten. Dit zorgt ervoor dat er altijd een specialist van Atradius in jouw naam optreedt. Grote sterkte is dat die in of het dichtst bij de regio van je klant werkzaam is, de taal spreekt, de lokale gebruiken kent en op de hoogte is van de wetgeving.

Dankzij het incassomandaat (volmacht) dat je ons bezorgt door de indiening van het dossier, kunnen we optreden in jouw naam.

We houden je op de hoogte van onze acties, via Atrium (vorderingen).

2. De verschillende stappen in incasso

collections-stappen

Klik op de visual om deze te vergroten

Er zijn twee fases in het incasso: de minnelijke en de gerechtelijke. Tijdens de eerste fase proberen we een minnelijk akkoord te bereiken met de debiteur om de vordering te betalen. De tweede fase wordt gebruikt als de eerste fase niet succesvol is.

• Minnelijke fase
    De minnelijke fase start van zodra de incasso-overdracht plaatsvindt. Atradius Collections neemt onmiddellijk contact op met je debiteur om een oplossing te vinden voor de betaling van de vordering. Er worden nog geen juridische stappen genomen. Het succes van deze fase hangt af van twee elementen: onze reactiesnelheid en de gekozen actie. Voor elk dossier wordt de meest geschikte procedure toegepast (per videomail, brief, telefonisch, een bezoek ter plaatse, een afbetalingsplan…).
  • Gerechtelijke fase
    Als de minnelijke fase geen resultaat oplevert, maakt Atradius Collections een rapport op van de ondernomen acties en de resultaten. Op basis van de kwaliteit van het dossier (bedrag van de vordering, kans op succes, kost van de gerechtelijke procedure…), wordt bepaald wat de mogelijkheden zijn en wordt er eventueel een gerechtelijke procedure voorgesteld.

het-incassoHet incasso kan enkel geldig uitgevoerd worden op onbetaalde vorderingen toe te schrijven aan die ene debiteur. Als een vordering betwist wordt, handel je die eerst af. Atradius kan immers niet beoordelen of een technische betwisting terecht is.

Bekijk zeker ook deze video waarin An meer toelichting geeft over de meest gestelde vragen over Incasso.

knop-feedback-gr
Zo verbeteren we samen jouw Customer Portal

Blader door de Praktische Gids

previous-page2next-page2