D

Datum van het verlies

Ook wel schadedatum genoemd. Dit is de datum van de vaststaande insolventie, of van de vermoedelijke insolventie. In geval van vermoedelijke insolventie is dit de datum waarop de wachttermijn verstrijkt.

Debiteur

Dit is het bedrijf waaraan je goederen verkoopt of voor wie je diensten en werkzaamheden verricht en die je daardoor geld verschuldigd is.

Dekkingspercentage

Het percentage dat toegepast wordt op de vordering of op de kredietlimiet om de schadevergoeding te berekenen waarop je recht hebt.

Dekkingsstop

Deze valt samen met de leveringsstop. Meestal is dit 2 maanden na de vervaldag van de oudste openstaande factuur. Op dat moment zet je het verzenden van goederen of prestatie van diensten stop. Dat is het geval bij:

  • niet-betaling van een vordering na het verstrijken van de achterstalligheidstermijn (tenzij je ons schriftelijk akkoord verkrijgt);
  • intrekking van een kredietlimiet of de dekking op een land;
  • de indiening in schade en de overdracht ter incasso van de openstaande vordering;
  • bij vaststaande insolventie (faillissement, GRP (gerechtelijke reorganisatieprocedure) , …) van de debiteur.

Dit wil zeggen dat de verliezen die je lijdt door goederen of diensten te leveren na de datum van een van bovenvermelde omstandigheden, van de dekking zijn uitgesloten.

Dispuut

Zie betwiste vordering

DSO

Dit staat voor Days Sales Outstanding. Dit is een financiële ratio die wordt gebruikt om de gemiddelde tijd te meten die een bedrijf nodig heeft om de openstaande facturen te innen. DSO is een belangrijke maatstaf voor het beheer van het debiteurenbeheer en de liquiditeit van een bedrijf. Het wordt meestal uitgedrukt in dagen.